Günümüzde diş kayıplarının yol açtığı her türlü sorunun giderilmesinde en etkin, en sağlıklı, en çağdaş ve en kesin çözüm diş implantlarıdır. Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacı ile yerleştirilen ve organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan, bir süre sonra kemik dokusu ile kaynaşan, doğal bir diş gibi iş görebilen, titanyumdan elde edilen ve diş kökünün şeklinde olan vidalara implant adı verilir. Implantlar vücudun doğal bir parçası gibi iş görerek kişinin konuşma, çiğneme gibi tüm fonksiyonlarını tamamlarken doğal diş görünümünde olduğu için estetik olarak da kişiyi psikolojik açıdan rahatlatır.
Çekilmiş diş boşluklarını kapatmak için artık komşu dişleri aşındırarak köprü kaplama yapma zorunluluğu diş implantları sayesinde ortadan kalkmıştır. Diş implantları sayesinde artık ağzında tüm dişlerini kaybetmiş bir kişiye dahi tümden sabit porselen/seramik diş yapılabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve tam dişsizlik durumlarının tümünde implant uygulanabilir.
Tek diş eksikliğinde komşu dişlere dokunulmadan implant üstü sabit kaplama yapılabilir.
Birden fazla diş kaybı olan kişilerde yine komşu doğal dişlere dokunulmadan implant üstü sabit kaplama veya köprü yapılabilir.
Bölgesel dişsizlik durumlarında veya tümden dişsizlik durumlarında birden fazla implant yardımıyla sabit köprü kaplamalar yapılabilir.
Tamamen dişsiz olunan durumlarda total protez/damak kullanan kişilerde protezin/damağın tutuculuğu implantlar sayesinde 20 kat artırılarak çiğneme ve konuşma rahatsızlıkları tümden giderilebilir.
İmplantın ömrü kişinin genel sağlık durumu ve ağız diş sağlığı durumu ile dogrudan ilintilidir. Doğru teşhiş ve uygun cerrahi ile yerleştirilmiş, üst yapısı uygun hazırlanmış bir implantın ömrü, kişi gerekli ağız ve diş temizliğini layıkıyla yapıyorsa sağlıklı doğal bir dişin ömrü kadardır. Hatta yapılan araştırmalar göstermiştir ki kişinin yaşı ilerledikçe doğal dişlerde meydana gelen deformasyonlar implanttan daha fazladır, doğal dişler periodontal/diş eti hastalıklarına bağlı nedenlerle kaybedilebilirken implant fonksiyonunu devam ettirebilmektedir.
İmplantlar yüzde yüz biyolojik uyumlu olan titanyumdan yapıldığı için ve dokularla tepkimeye girecek organik bir madde olmadığından vücutta implantı kabul etmeme gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Günümüzde titanyum esaslı implantlar sadece diş hekimliğinde değil tıbbın birçok dalında vücudun çeşitli yerlerine başarıyla uygulanabilmektedir. Özet olarak implantlara karşı herhangi bir doku reddi söz konusu değildir.
Değildir. İmplant uygulamalarında başarıyı sağlayan faktörlerin eksiksiz ve tavizsiz uygulanması gerekir. Bir implantın başarılı olması için öncelikle gerekli tetkikler yapılarak doğru teşhis konulması şarttır. Kişinin implant yapılmasını engelleyecek herhangi bir sorunun olmaması ile beraber, implant yapılacak çene kemiği alanının implant yapmaya elverişli olması gerekmektedir. İmplanttaki başarının ilk ayağı implant yapılmasına uygunluktur. İkinici faktör ise steril bir ortamda implantın optimum cerrahi ile yerleştirilmesidir. Bu iki kriter sağlandığı zaman erken ve orta vadede % 95-100 arasında bir implant başarısından söz edilebilir. Uzun/geç dönemde de implantın başarısı tamamen kişinin ağız ve diş sağlığına verdiği önemle ilgilidir. 20-30 yıl sonra da başarılı, fonksiyonunu devam ettiren bir implantın ağızda bulunması için kişinin genel ağız ve diş temizliği konusunda hassas davranması şarttır. Bu sadece implant için gerekli bir kural değildir, aynı şekilde sağlıklı doğal dişlerin de devamlılığı günlük diş temizliğinin yapılması ve ağız hijyeninin korunmasına bağlıdır.
Eğer teşhis ve cerrahide “uygunluk” ölçülerine bağlı kalınarak yapılmış bir implantta sorun olursa, sorunlu implantın çıkarılarak yeni bir implantın yerleştirilmesi oldukça kolay ve olasıdır.
Kemik gelişimini tamamlamış tüm bireylerde implant uygulanabilir. Bu yaş bayanlarda 15-16, erkeklerde 17-18 dir. İmplant uygulaması için üst yaş sınırı yoktur; genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana implant başarıyla uygulanabilr. Özellikle yaşlı kişilerde diş kayıpları daha çok olduğu için, kemik erimelerine bağlı olarak protez tutuculuğunda sorun yaşandığından ileri yaşlarda olan insanlar implant gereksinimine daha çok ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla yaşlı bireylerde diş implantları uygulamaları gençlere göre daha fazladır.
İmplantlarda başarı oranımız % 95-100 arasında olmasına rağmen tıbbın tüm branşlarında olduğu gibi en basit uygulamada dahi garanti verilemez. Tıp etiği açısından doğru da değildir. Garanti ancak var olan sorunun giderilmesine yönelik her türlü sorumluluğun alınması ve gerekli işlemlerin/müdahalelerin yapılması şeklinde olacaktır. Bu anlamda kliniğimiz her türlü garantiyi vermektedir.
Böyle bir olasılık yoktur. Bu konuda örnek hiçbir vakaya rastlanmamıştır.
Ağız içi muayenesi ve gerekli radyolojik (röntgen) incelemesi yapılıp implant uygunluğuna karar verilmiş bir kişide lokal anastesi uygulamasıyla tek seansta implant yerleştirilmektedir. Bazı durumlarda çok sayıda implant yerleştirilmesi söz konusuysa cerrahi işlemin çok uzun tutulmaması için implantlar birkaç gün veya birer hafta arayla iki veya üç defada uygulanabilmektedir.
İmplant/lar yerleştirildikten sonra osteointegrasyon dediğimiz; implantın çene kemiği ile kaynaşması için bir bekleme süresi vardır. Bu üst çenede 3-3,5 ay; alt çenede ise 2-2,5 ay kadardır. Bu süre geçirildikten sonra 10 ile 20 gün arasında boşlukları kapatacak kaplama ve köprüler rahatlıkla yapılıp bitirilebilir.
İmplantlar çene kemiği içine yerleştirildikleri için, yerleştirilecek alanın lokal anesteziyle uyuşturulması yeterlidir. Çene kemiğinin uyuşturulması doğal bir dişin uyuşturulmasına göre çok daha kolay ve tamdır. Lokal anestezi altında uyuşturulan bölgeye implant yerleştiriken herhangi bir ağrı sızı hissedilmesi söz konusu değildir. Operasyon sonrası ise hafif şişlik ve hafif ağrılar olabilmektedir. Bu ağrılar herhangi bir diş çekimi sonrası yaşanan ağrıdan daha fazla değildir, birkaç gün içinde implant yerleştirilen bölgede şişlik ve ağrı tamamen geçer.
Rutin diş hekimliği uygulamalarına göre çok daha fazla maliyet gerektiren bir tedavi uygulaması olduğu için implantlar zaman zaman pahalı gelebilmektedir. Yine de artık çok yaygın bir uygulamaya dönüşen diş implantlarının fiyatları her bütçeden insanın yaptırabileceği bir tedavi şeklini almıştır. Özellikle implant tedavisi uygulanan kişilerin uzun dönemde aldıkları verim göz önüne alınırsa implant uygulamasının pahalı bir tedavi olmadığı görülebilir.