Sağlıklı diş eti; portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde, mat ve gülkurusu pembesi renginde bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalama esnasında kanamaz.
Dişler düzenli olarak fırçalanmaz ve ağız hijyeni sağlanmaz ise dişin üzerinde bakteri plağı birikimi olur. Plak, diş yüzeyinde ve diş aralarında oluşan, bakteri ihtiva eden yapışkan bir tabakadır. Bu tabaka zamanla diş etlerinde, hafif morumsu-kırmızı parlak, kaygan, hafif şiş ve kanamalı bir yüzey oluşumuna sebep olur. Biz buna gingivitis (diş eti iltihabı) diyoruz. Gingivitis oluşan ağızlarda fırçalama sırasında bir veya birden çok bölgede kanama olur.
Diş eti iltihapları yüzeysel olduğu gibi tedavi edilmezler ise diş taşlarıyla beraber çene kemiği ile diş arasındaki periodonsiyum dediğimiz alana kadar yayılıp peridontitis dediğimiz yaygın diş eti ve periodonsiyum iltihabına dönüşebilirler. Zamanla diş etlerinde çekilme ve dişi tutan çene kemiği uçlarında rezorpsiyonlar (erimeler) oluşur.
Diş eti hastalıkları genellikle kronik seyirli olduğu için, diş etlerinde ve çene kemiğinde oluşan doku yıkımlarının geriye döndürülmesi çok zordur.
Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları dişte herhangi bir çürük olmamasına rağmen tüm destek (kemik) dokularında harabiyet ve beraberinde dişin sallanması, sonuçta dişin kaybı ile neticelenebilir. Ülkemizde maalesef ileri yaşlardaki diş kayıpları çürükten ziyade ilerlemiş diş eti hastalığına bağlı olarak yaşanmaktadır.
Diş eti hastalıklarının önlenmesi konusunda iki önemli adım kombine olarak yaşam boyu sürdürülmelidir. Bunlar:
Düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlığı ve ağız hijyeninin optimumda tutulmasının sağlanması
6 ayda bir düzenli olarak diş hekiminin kontrolünde tartar temizliği ve diş eti bakımının yapılması
Peridontoloji diş ve diş eterinde meydana gelen tüm rahatsızlıkları gidermek üzere, sağlıklı diş etlerinin devamlılığı için kurulmuş bir diş hekimliği dalı olmakla beraber estetik ve kozmetik amaçlı diş etleri operasyonlarının da yapıldığı bir hekimlik dalına dönüşmüştür.
Kliniğimizde oral hijyen eğitiminin verilip doğru fırçalama yöntemlerinin oluşturulması yanında diş eti hastalığının yaygınlığı ve derecesine göre:
Küretaj (diş eti hastalığına bağlı dişlerde oluşan diş eti ceplerinin tedavisi)
Diş eti kaydırma ve flap operasyonları (tek dişte oluşmuş diş eti çekilmesinin komşu dişlerin üzerinde bulunan sağlıklı diş etiyle kaydırılıp bu bölgenin kapatılması ve düzeltilmesi)
Serbest diş eti grefti-bağ dokusu yerleştirilmesi (çekilmiş diş etlerinin fonksiyonel ve estetik amaçlı bağ dokusuyla kapatılması ve düzeltilmesi)
Gingivektomi/gingivoplasti (diş etlerinin estetik ve fonksiyonel olarak kesilmesi veya eklenmesine bağlı olarak yapılan tedavi) gibi periotontolojinin alanına giren tüm tedaviler yapılmaktadır.