Periodontoloji Nedir?
Günümüzde insanların en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de diş eti hastalıklarıdır. Dişler olması gerektiği gibi temizlenmediğinde, üzerinde birinden atıklar zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Bu da ilerleyen süreç içerisinde diş çürükleri ve de diş eti iltihaplarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Özellikle de yoğun olarak tüketilen şekerli besinler ağız içerisindeki mikroorganizmalarla birleştiğinde asit üretir. Oluşan asit dişlerin ilk aşamada küçük bir alandan başlayarak zamanlar da büyük bir alana yayılarak çürümesine neden olur. Bu sorun ise genellikle diş kaybıyla sonuçlanmaktadır. Beşiktaş dişçi ve Periodontoloji uzmanları diş ve diş etinde meydana gelen sorunların giderilmesine aktif rol oynamaktadırlar.
Diş etindeki rahatsızlıkların en şiddetli olanı iltihaplanma durumudur. Eğer dişlerde anormal kanamalar meydana geliyorsa iltihaptan söz etmek mümkündür. Akabinde ise diş etindeki renk bozuklukları, şekil bozuklukları ve de ağız kokusu tanıyı kesinleştiren etkiler olacaktır. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse hastalar diş kaybı yaşayabilirler. Öyle ki günümüzdeki diş kayıplarının büyük bir kısmı çürüklerden değil diş eti iltihaplanmalarından kaynaklanmaktadır. Peki diş etinin sağlıklı mı sağlıksız mı olduğunu anlamak için ne yapılması gerekir? Elbette ki düzenli olarak periodontolojik tedaviden geçilmesi şarttır. Bilindiği gibi sağlıklı diş etlerinin rengi pembedir Dişler de kemiğe sıkıca yapışmış durumdadır. Hafif pütürlü bir görünümün mevcut olması da oldukça normaldir. Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji uzmanlarıyla tam teşekküllü tanı ve tedaviler uygulayan büyük ve güvenilir bir kurumdur. Periodontolojik tedaviler ciddiyet gerektirdiğinden bu tür işlemlerin uzmanlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor olması gerekir.
Diş eti hastalarını anlamak için bazı belirtilerden söz etmek gerekir. Bunlar; diş eti kanaması başta olmak üzere diş eti şişmesi, kızarması, diş etindeki çekilmeler, açığa çıkan diş kökündeki hassasiyet, diş eti kenarlarında ve de dişler arasında siyah taş oluşumu, diş ile diş eti arasından iltihap akması, sağlam dişin anormal bir şekilde sallanması, uzaması ya da aralarının açılması, yoğun ve sürekli bir ağız kokusu, aynı zamanda da sürekli kötü tat hissidir. Diş hastalıklarının oluşumunda en büyük faktör bakteri plaklarıdır. Yapışkan ve de saydam yapıda olan tabakalar diş sağlığını olumsuz etkilerler.
Eğer oluşan bakteri plağı temizlenmezse dişlerde sertleşmeler meydana gelir. Bu tıp dilinde diş taşı ya da tartar olarak da tanımlanabilir. Oluşan toksinler sadece dişe zarar vermekle kalmaz ayrıca da diş etine de zarar verirler. Süreç; diş etrafındaki destek dokularının yıkılması, dişlerin birbirinden uzaklaşması ve periodontal cep oluşumu şeklinde işler. Hastalıkların ilerlemesine paralel olarak ceplerde de derinleşmeler meydana gelir. Böylece bakteri plakları kök yüzeyine yapışma imkânı elde ederek kemik desteğini yok ederek diş kaybına yol açacaktır. Bu nedenle diş eti problemleri ciddiye alınarak bir an önce teşhis edilmeli ve tedavi sürecine başlanmalıdır.